Bouw je tuin om tot een prachtig winterwonderland voor zwerfkatten

Gepubliceerd op 18 november 2019 om 22:41

Hoewel zwerfkatten hebben leren overleven, is het ook voor deze zwervertjes extreem koud! Gelukkig bestaan er manieren waarop jij kan helpen om het verplichte buitenleven iets aangenamer te maken!

Het perfecte schuilhokje

Een gouden regel in de plaatsing van hun nieuwe huisje: Hou het tochtvrij! Zorg ervoor dat de opening niet zo geplaatst wordt dat de wind er kan door gieren. Zet de ingang het best naar een muur gericht. Zorg voor stevig materiaal dat niet in elkaar kan zakken wanneer er wat sneeuw op valt. Je kan verschillende schuilhokjes vinden, maar deze zijn vaak heel duur! Organiseer met vrienden of je gezin een knutselnamiddag en bouw er gewoon lekker zelf één voor een kleine prijs! Die leuke buitenkater gaat dit enorm appreciëren! Klik of onderstaande link en ga zelf aan de slag!

DIY schuilhok zwerfkat

Omdat zwerfkatten vaak in kolonies leven, gaan ze ook elkaars lichaamswarmte gebruik om die koude nachten te kunnen doorstaan! Ze kruipen in hoopjes op elkaar. Mijn grote zwerfkattenkolonie van 14 bestaat uit 4 groepen. Ik word altijd gelukkig als ik hun samen zie troepen! vriendjes voor het leven! Zorg er dus voor dat je voldoende huisjes hebt en dat deze groot genoeg zijn voor het aantal zwerfkatten! Over het algemeen geld hier Niet de regel van hoe groter hoe beter. Hoe groter je hok, hoe meer kans je hebt om warmte te verliezen. Zorg dus voor het ideale formaat van huisje!

Een perfecte grootte is 60cm x 90cm breed en 45cm hoog. Dit is groot genoeg voor 3-5 katten. Heb je maar 1 of 2 zwerfkatjes rondlopen? Maak deze dan iets kleiner. 

Kan je zelf niets bouwen of kopen, maar je hebt wel nog een stalletje of tuinhuisje staan? PERFECT!! Maak een kleine opening en vul deze ruimte met lekker warme slaapplaatjes! 

Zorg voor warmte

Stro, stro, stro,... !!!! Gebruik stro voor isolatie en voor warmte. Hoe zacht die fleece-dekentjes er ook uitzien, ze slorpen jammer genoeg liters vocht op. Net zoals hooi worden de dekentjes zeer snel vochtig en hierdoor IJSkoud. Door het vocht heb je nog het extra nadeel dat er snel schimmelvorming op komt. Vermijd dit ongemak en ga voor dat lekker warme stro! Je kan stro vinden bij je lokale boer of in bepaalde dierenwinkels.

Gebruik als extra wat verwarmde kersenpitkussens of een snugglesafe Deze laatste blijft tot 10 uur warmte afgeven na het opwarmen in de microgolf! Ideaal voor de vriesnachten. 

Sommige huizen hebben in hun garage de boiler/verwarmingsinstallatie staan of buizen lopen van de chauffage. Zorg dat je Zwerfkatje in de garage kan en leg een lekker nestje bij deze buizen! Als wij het warm willen hebben, willen zij dit ook!! 

 

Vetmesten !!!

In de winter hebben katten meer eten nodig om hun lichaamswarmte op peil te houden. Ze verbruiken namelijk veel meer dan in de zomer. Natte voeding wordt sneller opgenomen door het lichaam. Jammer genoeg is dit natuurlijk wat kostelijk om enkel natte voeding te gaan geven. Zet daarom voldoende brokken op een droge plaats. Heb je toch een katje rondlopen dat er wat mager of ziekjes uitziet? Ga dan even snel naar de winkel en sla wat natte voeding in! Je kan een leventje redden!! 

Waar zet je dat eten best? Afhankelijk van het aantal zwerfkatjes dat in jouw kolonie leven, zet je op genoeg verschillende plaatsen eten. Voorkom hiermee dat 1 of meerdere zwerfkatten uit de boot vallen en geen eten krijgen door die snelle gulzigaard. Gebruik het afdak van je carport, je tuinhuis, bouw een voederstation of een overdekte plaats met oude palletten! Gebruik je fantasie! 

DIY voederstation

 

Stop freezing!

In de winter is water zoeken een helse klus! Zeker wanneer die ene vriesnacht ervoor gezorgd heeft dat al het water in de buurt is bevroren. Gelukkig hebben we verschillende trucjes om dit zo veel mogelijk te proberen vermijden!!

Vermijd metaal in de winter, plastiek kommen all the way! Voor water gebruik je best een brede, diepe kom. Hoe dieper de kom, hoe langer het duurt voor het water bevriest. Net zoals bij het eten, zorg je best voor verschillende drinkplaatsen. Helemaal optimaal is het water plaatsen ver weg van het eten! Voor katten is het namelijk onnatuurlijk om zowel te eten als drinken op de zelfde plaats.

Je kan waterverwarmers aanschaffen! Natuurlijk moet je het water wel plaatsen in de buurt van een stopcontact. Net zoals in het schuilhokje kan de snugglesafe hier dienst doen. Plaats deze, na het opwarmen in de microgolf onder het kommetje water.
Je kan de kommetjes water in een isomobox plaatsen. Zorg hierbij wel voor een gemakkelijke toegang, zodat de kat niet te veel moeite moet doen. Je kan ook gewoon met isomo een isolerende laag maken onder de drinkkom. Koop de zwarte isomoboxen in plaats van de witte. Doordat katten kleuren anders zien dan wij, ze zien namelijk ultraviolet licht. Dit zorgt ervoor dat wit enorm fel oogt en kan afschrikken. Donkere kleuren en pasteltinten worden het best gebruikt!.

Een extra tip: Als jij dagelijks katten hebt die komen aangelopen voor hun eten of die weten wanneer het voedertijd is, geef ze dan wat kommetjes natvoer met extra water door gemengd! Hierdoor hebben ze door 1 portie eten een extra portie water binnen zodat ze niet direct water moeten zoeken.

Als laatste even een verwittiging: NOOIT, maar dan ook NOOIT zout in het water doen of antivries gebruiken! Dit is absoluut toxisch voor de dieren!!! Dit moet je ten ALLEN TIJDE VERMIJDEN. Niet enkel is dit toxisch voor de katten in de buurt, maar alle dieren kunnen hierdoor sterven. Pas ook op met het strooien van zout op je oprit. Dit zout blijft aan dieren hun poten plakken en een teveel hiervan is ook giftig! Bij vermoeden van intoxicatie verwittig je steeds zo snel mogelijk jouw dierenarts. 

 

Trap and Neuter

We kunnen natuurlijk zoveel eten zetten en schuilplaatsjes maken als we willen, maar zolang er kleine katje in het wild geboren worden, zal die enorme populatie zwerfkatten niet verdwijnen. Katten kunnen meerdere nesten per jaar krijgen. Vaak zijn dit nesten van 3-5 kittens!! Voor duizenden katten wordt een leven opgedrongen met koude, honger en zonder liefde. Wil je dit niet mee tegengaan? NATUURLIJK WEL!! Heb je in jouw buurt zwerfkatten rondlopen en zijn deze nog niet gesteriliseerd? Neem even contact op met je gemeente of het plaatselijke dierenasiel voor meer informatie. Elke gemeente in België is verantwoordelijke voor hun zwerfkatten. Hoor snel of er geen project bestaat! Hierdoor moet jij je geen zorgen maken dat die ene zwerfkat er 5,10 of zelfs 20 worden! Heb je zwerfkatten, maar weet je niet waartoe voor informatie of een sterilisatieproject? Stuur mij even een mailtje en dan gaan we samen op zoek naar een oplossing!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.